Delfin från Alvesta ställs ut på Tekniska museet

E8C51498-2112-4740-A3E9-FA4707E463D1

2022-11-16

Klass 5-6 på Friskolan Kronobergshed i Alvesta kommun skapade en skräpförstörande delfin av upphittad plast. Från och med jullovet kommer delfinen att visas upp på Tekniska museet i Stockholm.

Under hösten har 2400 elever i länet testat på ett helt nytt ämne - plastslöjd. Skolklasserna har fått arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt. Nu får en av klasserna ställa ut sitt verk - en skräpförstörande delfin - på Tekniska museet.

Region Kronobergs undervisningskoncept Mot nya höjder tar varje termin fram utmaningar som ska öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Under hösten har temat varit plast och plastslöjd. Plastslöjden är ett nationellt initiativ från Tekniska museet i samarbete med Håll Sverige Rent, Hand in Hand och projektet Waves of Change.

Josefine Wilson är samordnare på Mot nya höjder, Region Kronoberg:

Vår utmaning om plast och plastslöjd är ett enkelt och kul sätt att engagera elever i en viktig miljöfråga. Vi har sett många kreativa bidrag! Extra kul att Tekniska museet valde ut en av länets klasser som får ställa ut sitt verk!

Klass 5-6 på Friskolan Kronobergshed i Alvesta kommun skapade en skräpförstörande delfin av upphittad plast. Från och med jullovet kommer delfinen att visas upp på Tekniska museet i Stockholm.

Monica Lindkvist är klassens lärare:

? Genom Mot nya höjders utmaning har klassen fått lära sig om plasthistoria, olika slags plast, att plast kan vara både bra och dåligt ? och att det går att göra konst av plast. I plastslöjden utgick klassen ifrån det roliga delfinhuvudet. De bestämde snabbt att det skulle bli en rullande delfin med en skjutanordning som kunde träffa skräpet i naturen och haven och förstöra det. Jag som lärare fick verkligen uppleva deras fantasi och uppfinningsrikedom!

Inom ramen för Mot nya höjder delas även ett hederspris ut till Åbyskolan klass 6 i Ljungby kommun. Klassens elever skapade bland annat en kreativ och symbolisk planet, helt gjord av upphittad plast.